EGYKORI FEDEZŐMÉNEK

Ők azok, akik már csak ivadékaikban élnek tovább, továbbadva a felmenők egykori értékeit.

3399 FURIOSO XV-29 FUKAR FURIOSO XL TM.

Sajnálatos módon a Fukar nevű Fedezőmén 2009 április 28-án elpusztult!

A Furioso North-Star fajta elkötelezettjeinek tenyésztői munkájának köszönhetően sok magas tenyész- és sportteljesítménnyel bíró egyed maradt e kimagasló genetikai értéket magában hordozó gyönyörű szürke csődőr után. Remélhetőleg a fajta hírnevének öregbítésében az utódok szintúgy részt vállalnak a jövőben mint ahogy azt Fukar is tette az élete során.

Szlovák import mén, 1993-ban született szürke mén, a fajta egyik feketebáránya a színformalisták számára.

2006. október 28-ai Országos Furioso-North Star Lótenyésztő Egyesület közgyűlésén a fajta, tenyésztési szabályzat 2. § 4. bekezdésében, mint elfogadott, de nem kívánatos színként szerepel a szürke. 15/2006 határozat.

A mén öt szakágban vizsgázott, a fajta elfogadott kipróbálási, saját teljesítmény vizsgálati szemléin:
– Teherindító szánhúzó
– Fogathajtó
– Lovastorna
– Díjugratás
– Díjlovaglás szakágakban.

A díjlovagló szakágban ifjúsági és felnőtt kategóriában az egynapos díjlovagló versenysorozat bajnoka könnyű, és középkategóriában.

 

Törzskönyv(3399 Furioso XV-29 Fukar Furioso XL tm.):
 

FURIOSO TÖRZS "B" VONALA: FURIOSO XIII-83
(HORUS FORMÁS)

181/192- 201-22 méretű

Hatalmas rámájú és magasságú mén. Külleménél csak származása értékesebb a tenyésztők számára, hiszen apja az a Furioso XIII. Tm., mely Fontos néven HMVHelyi Aranyági ménesben, Trencsén vármegyében felvidéken a Motesice-i ménesben, majd Gyöngyösön Salga Andor tenyészetében hagyott maradandót az értékes sportlovak, azaz magas sportteljesítményű utódaival. Pl.: Fárao- Hmvhely. Furioso-7, azaz a Furioso XXVII. Tm., Anda, Mályva, Irma, Berci.

Anyai nagyapja a Hmvhely-Furioso ……(Formás) a fajta egyik legimpozánsabb egyede, mely szintén Furioso XIII mén után született a 117 North Star “A” XXI-11-es mén utáni, Bánat nevű, 94 pontos küllemű elit kancából. Ez a mén díjugrató versenyek eredményes lova volt.

A Horus Formás anyai dédapja a hadsereg bajnokságot, és sok-sok nemzetközi és magyar bajnokságot nyerő Szikrázó I. Tm.

Ezen rokontenyésztett mén ivadékaiban, azok küllemében, különleges nyakukkal és kiváló hosszú tarkójukkal felhívják a figyelmet magukra.

 

Törzskönyv(4687. Furioso XIII-81 Hórus Formás):