KÉKTÓI MÉNES TÖRTÉNETE

Kéktó ligetes puszta

kektoi-menes-panoramaVáltozó talaj, és növényösszetételével ló ill. marhalegelőnek kiváló.

1987-ben vásárlás útján került családunk birtokába az akkor szokásos, 1 holdas halásztanyaként épült, később átépített “partra” tanya.

A tanya keleti oldala egy vályogból tapasztott főépületből állt. (Konyha, kamra, búbos kemencés szoba, mestergerendás padlás.) A kemencét Fertály János bácsi, földeáki barátom újított fel az 1988-as évben. Itt volt található még egy faépítésű 5 fakkos, zsindelytetős hombár 1886-ból, és ami a mai napig is megtalálható, bár 2006-ban Berta Imre bácsi ácsmester újjáépítette a tetőt.

A tanya nyugati oldalán volt a végjászlas istálló, a mainak kicsinyített megfelelője, szintén vályogból. Talajszintje 50-60 cm-rel lejjebb volt a talajszintnél. két tehén és ugyanennyi ló fért el benne.

Délről volt a góré kétoldalt félszer kocsiszín. (itt található volt egy jó állapotú MIA motor, aggregátor és áramfejlesztő nélkül)
Disznó és tyúkól tartozott északról a tanyához.

Ezek az épületek alakították ki a zárt tanyaudvart, ami ma is megbélyegzi a képet.

A dél-keleti sarokban helyezkedik el egy téglakirakású 2-4 m vízszintű gémeskút. Vize salétromos, ezért ma már csak hűtésre és vízszintjelzésre használatos.

A tanya körüli legelők, földek tagi tulajdonból majd kárpótlás útján kerültek családunkhoz.

Családunknak Magyartarka fajtájú baromállománya van. Lovaink a Furioso-North Star fajta Hódmezővásárhelyi tájfajtájának egyedei. Jómagam több mint 3 évtizede foglalkozom lótenyésztéssel. Célom a tudatos párosításokon keresztül olyan fajtatiszta egyedeket létrehozni, melyek megállják helyüket a mai követelményeknek megfelelően, mint sportlovak, így növelve e régi Magyar fajta hírnevét. Bizonyítékként hagy említsem az Aranyági Ménest melynek létrehozója és vezetője voltam 1977-től, 2005-ig.

Szalad a ménes a Kéktóban 2007

Ménesünkben mintegy 80 ló- csikó található meg. Főleg természetszerű, számukra komfortos, szabad tartásban, (télen, nyáron) nagy mozgástérrel. Természetesen méncsikókat körül nevezve. A ménesi korosabb anyakancáink nagy előnye, hogy a lovassport valamely szakágában kipróbáltak, így teljesen megbízhatóak gyermekek és lovagolni kezdő felnőttek számára. A fiatalabb egyedek saját teljesítmény vizsgálatát rutinos lovasaink, versenyzőink végzik.