KUCSORA ISTVÁN ÉLETMŰDÍJ

A Kucsora István Életműdíjat 2024-ben alapította a Furioso-North Star Lótenyésztő Országos Egyesület és a Kucsora család

Az életműdíjat Nagy Tamás egyesület tenyésztési bizottságának tagja ötlete nyomán Barta András szegedi szobrászművész alkotta meg.

A Kucsora István Életműdíjat a Furioso-North Star Lótenyésztő Országos Egyesület elnökségi döntése alapján azok kaphatják, akik a Furioso- North Star lófajta megőrzésében és népszerűsítésében kiemelkedő munkát végeztek, végeznek.

Kucsora István egész életét végigkísérte a lovak iránti szeretet és tisztelet. Azon szerencsés emberek egyike volt, akinek a munkája, egyben hivatása és szenvedélye is volt. A Hódmezővásárhelyen töltött főiskolás évek alatt ismerkedett meg a hódmezővásárhelyi tájfajta lóval. Pályafutását a főiskola befejezése után, Ivanics György kérésére a Hódmezővásárhelyi Tangazdaságban kezdte meg lótartás vezetői munkakörben. Fő feladata a tenyészet létrehozása volt. Munkája eredményeként 1986-ban hivatalos törzstenyészetté vált a lóanyag. Tradicionális magyar lófajta, a Furioso-North Star mintegy 40 db anyakancáját tartották ekkor, és ebben az az évben kapta meg az állomány az Aranyági Ménes nevet.

Az Aranyági Ménesben a lovak kipróbálására nagy hangsúlyt fektettek, ő maga is aktívan részt vett, mint fogathajtó és többször is Délkelet-Magyarországi területi bajnoki címet szerzett. Bemutatókon, kiállításokon, városi rendezvényeken vett részt Furioso-North Star 4-es és 5-ös fogataival. Kedvenc lovai: Babona, Babonás, Berci, Barbara.
Az Aranyági Ménes Kucsora István vezetése alatt az 1990-es évek közepétől a lótenyésztés, a lovassportok és az utánpótlás nevelés „Mekkájává vált” Hódmezővásárhelyen. Tanítványai díjlovaglásban és díjugratásban értek el rangos eredményeket hazai és nemzetközi versenyeken. Többszörös középiskolás bajnok, főiskolás bajnok került ki az Aranyági Ménes lovasai közül, továbbá az 1990-es években országos díjugrató tenyészversenyen 3. helyezést ért el a tenyészetek rangsorában az Aranyági Ménes. Az aspiráló ménesek száma ebben az időszakban meghaladta a harmincat.

Kucsora István

Kucsora István, egyike volt azoknak, akik életre hívták 1993-ban az első Alföldi Állattenyésztési Kiállítást. Oroszlánrészt vállalt a lovasprogramok, bemutatók, lóversenyek megszervezésében és lebonyolításában több, mint 10 éven keresztül.
A Hód-Mezőgazda Zrt. 2004-as privatizációját követően az Aranyági Ménes vezetői pozíciójából felmentették.
Innentől kezdve az általa alapított Kéktói Ménesben folytatta tenyésztői munkáját. Majd az Aranyági Ménes 2006. évi megszűnése után az ott kialakult állomány megmentésén és fenntartásán dolgozott. Tenyésztői munkáját végigkísérte a Furioso – North Star lófajta genetikai alapjainak megóvása. Fontosnak tartotta a ménvonalak fenntartását, ezáltal a fajta genetikai sokszínűségének megőrzését. A Kéktói Ménes számos tenyészmént és törzsmént, valamint kancacsaládot adott a hazai és külföldi lótenyésztésnek. Tenyésztői munkásságának hatására a fajtában több kiemelkedő egyed születetett, ezek közül kiemelnénk Furioso – 123, „Lényeg”, Furioso I. számú törzsmént, aki 2016-ban Fejes Katával döntőbe jutott a Spanyolországban megrendezett korosztályos Díjlovagló Európa Bajnokságon. Továbbá kiemelnénk North Star XIV-7 „Kormos”, North Star XIX. számú törzsmént, aki szintén Fejes Katával Lovastusa szakágban nemzetközi két és három csillagon (CCN 2*,CCN 3*) fiatal lovas kategóriában, ezüst és bronz érmet nyert 2021. és 2022-ben.

Kucsora István ötlete nyomán 2010-ben kialakításra került Derekegyház-Tompaháton a Furioso Emlékpark. Ebben az évben szervezte meg először családjával a Furioso-North Star lófajta ünnepét a három napos Kéktó Fesztivált >>>.

Ő volt az összetartója és egyik fő mozgatórugója a Dél-Magyarországi lovas életnek. Hétről hétre fogathajtó és díjugrató versenyeken szervezőként, rendezőként, bíróként, szak kommentátorként találkozhattak vele. Megtiszteltetésnek érezte, hogy felkérték 2015-ben a Fábiánsebestyénen rendezett Fogathajtó Világbajnokság versenyigazgatójának.

Munkássága elismeréseként az alábbi kitüntetéseket kapta:
  • Hódmezővásárhely Sportjáért elismerés
  • Csongrád Megyei Lovas Szövetség életmű díja
  • Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének életmű díja
  • számos OMÉK díj- különdíj;
  • Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség Aranykereszt díj;
  • 2016-ban megkapta a legnagyobb lovas kitüntetésnek számító Magyar Lovassport Szövetség Gróf Széchenyi István emlékérmét

Egykori tanítványai ma is az országos lovas élet szerves részét alkotják, versenyzőként, edzőként, lovas tanárként, patkolókovácsként, lovas iskola vezetőként, lovarda tulajdonosként viszik tovább az elsajátított tudást.

Életfilozófiája:

Rengeteg munka, szorgalom és alázat szükséges a sikerhez. A kitűzött cél felé kell haladni folyamatosan, nem lehet eltévedni, és az eltervezett úthoz ragaszkodni kell, bármennyire is rögös az.


Első Kucsora István Életműdíj díjátadó

Az első Kucsora István Életműdíjat 2024-ben a XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok alkalmával Muszkán István kapta.

Muszkán István a diploma megszerzését követően az abádszalóki Lenin MGTSZ-ben helyezkedett el és többek között hozzá tartozott a 1971-től törzstenyészetté nyilvánított Furioso-North Star lótenyésztési ágazat is.
A törzstenyészet az 1970-80-as években rendszeres résztvevője volt az OMÉK-nak, ahol a legjobb kancák arany, ezüst és bronz díjazásban részesültek.
Ezekben az időkben a törzstenyészet 17 országos fedezőmént állított fel.
A tenyészetben a minőségi méneknek és jó kancaállománynak, valamint a szakszerű felnevelésének köszönhetően, ugró és fogatsportra is kiváló egyedek születtek.
A termelőszövetkezet lovascentrum létrehozásával biztosította az ivadékvizsgálatot és ezáltal a legjobb egyedek sportbéli kipróbálását.
Emberi oldalról a hátteret Dr. Beke Imre TSZ. elnök biztosította, valamint Muszkán István szakmai segítői voltak Hajdú József ugró edző és Adamecz István segédhajtó.
A korszak „kis Európa bajnokságának” számító Duna-Alpesi Kupán 1980-ban, 1981-ben és 1982-ben is csapatbajnok lett Furioso fogatával.

A Kucsora István Éltműdíjat átadták:

A Furioso- North Star Lótenyésztő Országos Egyesület részéről Horváth Sándor az egyesület elnöke, Nagy Tamás az egyesület tenyésztési bizottságnak tagja és a Kucsora család- Kéktói Ménes részéről Kucsora Péter.

Hódmezővásárhely, 2024. május 03.