HAND IN GLOVE – TELJES CIKK

PEGAZUS Lovasok lapja (2008. február IV. évfolyam II. szám)
TELIVÉREK

Hand in GloveA telivér fontosságát a sportlótenyésztésben a legtöbben mellőzhetetlennek tartják ugyan, de valahogy mindig annak örülnek a tenyésztők, ha a telivért más valaki használja. Elismerik, hogy szükséges, hiszen szervezeti szilárdságot, intelligenciát. teljesítményt hoz, ezenkívül pedig ‘friss vért’, ám, hogy telivérrel fedeztetni?

A leggyakoribb válasz erre, hogy kevés a sportlóban alkalmas mén, hogy kockázatos, hogy “bolond” lehet az utód… az érvek végtelenek. Pedig telivér nélkül nem lehet sportlovat tenyészteni. A nyugati tenyésztő szervezetek, egyesületek mindent megtesznek azért, hogy tagjaik kedvet kapjanak a telivér mének foglalkoztatásához. Persze az igazán jó, a sportlóban javító hatású telivért tényleg nehéz megtalálni (viszont így van ez más fajták ménjeivel is). Most olyan telivér, vagy magasan telivérezett ménekről lesz szó, amelyek baszolút megérdemlik a támogatást és a lehetőséget. Jó küllemmel, remek származással és egyikük valóban világraszóló teljesítménnyel is rendelkezik. Mindhárom mén Dombóvári Imre úr tulajdona, aki kiválasztásuknál különös hangsúlyt fektetett az olyan pedigrék tanulmányozására, amelyek jó karakterű, ugarni tudó és megfelelő küllemű lovakat sorakoztatnak fel.

Hand in Glove

Elsőként nézzük a nyolcéves Handet.

A Magyarországon született mént Dombóvári Imre tenyésztette Kech nevű kancájából. Kech szoros rokonságban áll a pardubicei akadályverseny nyerőjével, Reigstanával. Anyja az a Jutka, amely Czurkó Szilárddal nehézkategóriában versenyzett, és születését csak a véletlennek jöszönheti, hiszen apja, Taucher xx csupán egyetlen egyszer fedezhetett, majd – gyakorlatilag kényszerherélésre került sor. Jutka anyai nagyapja a kiváló ugróörökítő Zoagli xx volt. Apja MAsetta xx, amely egyrészt jó versenyló volt, másrészt viszont jó ugrólovakat is adott, illetve adhatott volna, ha ez a kiváló küllemű telivér több lehetőséghez jut. Lator nevű méncsikója 120.000 dollárért került Amerikába. Az üzlet érdekessége volt, hogy Latorért először a csodás sárga testvérpár E.T. (Hugo Simon) és Bonneville (Turi József) anyját kínálták csereként, ám ez a csere később meghiúsult.

Hand in Glove

Hand in GloveHand apja az amerikai teníésztésű Hand in Glove. Az 1978-ban született – és a sajnos már nem élő – fekete mén a telivér egyik legnagyszerűbb példána volt. Kezdetben futott a galopp pályán, majd kilencéves koráig nemzetközi kiskörben versenyzett díjlovaglásban. Ekkor ugratni kezdték és itt rövid idő alatt a világkupa sorozat állandó szereplőjévé vált. A kiváló francia lótenyésztő Bernerd le Curtois Amerikából hozta Franciaországba, ahol egymás után adta a remek ivadékokat. Hoggar Mail megnyerte a 6 évesek bajnokságát Franciaországban, 2004-ben pedig a barcelonai CSIO-n aratott győzelmet.

Jaguar Mail (egy Laudanum xx kancából) 5. a hicksteadi nagydíjban, majd 2007-ben megnyerte a Sires of the World zangersheidei döntőjét. Lovasával Peter Ericssonnal a pekingi olimpiára készül a svéd válogatott tagjaként. Melletük még Ikat Mail, Jeans Glove Vanel, Free Style és Famoso Mail dicséri Hand in Glove örökítőképességét. Hand származásában a legkiválóbb nyugati és az általunk sajnos nem eléggé becsült hazai teljesítménylovak vére található meg.

Balu

A méntrió második tagja a sárga Balu, 1999-ben született. Apja az a Sternkönig, amely 2400 méteren pályarekorder volt, apaménként pedig többek között az olasz derbynyerő Kallistót adta, amely egy ideig hazánkban is fedezett – jellemző módon, teljes érdektelenség mellett. Most ismét a legendás röttgeni ménesben áll apjával együtt. Eddig négy group nyerő csikó apja. Ivadékainak 60%-a nyert versenyt, 20%-uk ún. “blacktype” és mindegyikük volt már helyezve. Ilyen lehetőségünk nem lesz egyhamar…

Hand in Glove

De térjünk vissza Baluhoz. Anyja Bonne Chance a legjobb német kancacsaládból származik. Ez a család az elmúlt 50 évben majd’ több jó lovat adott, mint hazai kancáink összesen. Ugyanebből a famíliából származott a jó Bilbao is, amely hármaskorona nyerő volt, adott jó verseny, és kiváló ugrólovakat, majd a magyar lótenyésztés vezetésének szégyenére tragikus körülmények között pusztul el. Bonne Chance családja sok ugróloval, gát és akadálylóval dicsekedhet (Bijouterie, Bustard, Bonito, Brentano, stb.)

Hand in Glove

Végül a harmadik mén: Marketplace.

1991-ben Írországban született. Apja Runnett, sprinter champion. Az 1987-es Liverpool Grand National (Pardubice mellett a világ a világ legnehezebb akadályversenye) 2. helyezettjének The Tsarevichnek apai féltestvére. Runnett apai nagyapja, Sing Sing családjából származik többek között a Pardubice nyerő Decent Fellow is!

Marketplace anyja ugyanott született (Calumet Farm) mint a már melített Hand in Glove. Ordinary Fare kancacsaládjából jobbnál jobb akadály és gátlovak jönnek (Inlander, Arc light, Earl).

Hand in GloveMarketplace anyai nagyapja What a Pleasure. A mén a világ talán legeredményesebb kancacsaládjából származik – természetesen ugyanúgy, mint Hand in Glove. A 5F család a PArdubice akadályverseny több mint 100 éves történetének legeredményesebb kancacsaládja, de jöttek innen Liverpool nyerők is (Nicolas Silver, Prince Regent, stb.). Még egy érdekesség: What a Pleasure apai oldalán megtalálható a Grey Flight nevű kanca. Ugyanez a szürke ott van a most Hollandiában fedező, Dél-amerikai telivér French Buffet pedigréjében is. French Buffet Aachenben és Arnehimben is volt helyezett, amellett, hogy sokat nyert Dél-Amerika szerte is díjugrató nagydíjakat!

Marketplace először síkversenyeken indult, majd négyéves korától gátversenyeken vett részt, Angliában, Írországban és Franciaországban. Később cseh tulajdonba került. A mén háromszor volt helyezett (2., 3., 4.) a világ legnehezebb akadályversenyén, a Pardubice Nagydíjban! Ez a teljesítmény olyan kiemelkedő, hogy telivér mén, amely ilyet produkált volna, még nem fedezett hazánkban.

Gondoljunk csak bele: több kilométeren át, gyakran szántásban, teljes tempóban galoppoznak a telivérek. Az akadályok más-més jellegűek (ezér, és a talaj miatt tartják nehezebbnek Liverpoolnál). A világ felfélelmetesebb ugrása a Taxis árok 150 cm magas és 2 m széles sövény, mögötte 5 méter széles és 260 cm mélységű árok. Marketplace ezt az ugrást háromszor is hiba nélkül teljesítette, nem beszélve a többiről, és még maradt ereje a véghajrához is. Nagyon lényeges azt megjegyezni, hogy az akadályversenyek résztvevői a leggyakrabban heréltek, vagy kancák. Sok közülük nehezen kezelhető. Marketplace ménként is megőrizte szelíd természetét, kiváló karakterét.

Ne féljünk a telivértől! Tanuljunk Kemál xx, Bilbao xx, Déva xx, Budapest xx, vagy a hányattatott sorsú Lapillus xx és társaik példájából, amelyek nem, vagy alig kaptak lehetőséget a bizonyításra.

Ahogy Ady Endre írta:

“Mi mindig mindenről elkésünk, mi biztosan messziről jövünk…”

 

Vissza