A HUSZÁROK FEGYVEREI

H.M.Vásárhelyi Huszárok

 

A huszárok fegyverei

A XIX. század végére elterjedtek az ismétlő fegyverek, melyek már hátultöltősek és általában egybeszerelt lőszert tüzeltek. A lovasság is nagy ütemben szerelte fel az állományát különféle lőfegyverekkel, szórólövegekkel , mint fentebb láttuk a sorozatlövő géppuska is elterjedt a lovas csapatoknál.

Az 1866-os porosz-osztrák háborúból okulva az osztrák hadvezetés nagyon hamar felismerte a hátultöltős revolverek jelentőségét. A lovasságnál rendszerbe is állították a Leopold Gasser osztrák fegyvergyártó által 1869-ben bemutatott 1870/74 M Gasser revolvert.

revolver

Az 1870 M revolver hatlövetű, kalibere 11 mm a lőszer amivel működött megegyezik az 1867 M Werndl karabéllyal (11×36 R Gasser), de a töltetben különbözött mivel a gyengébb kialakítású, lágyvas öntvényből készült fegyver az erősebb puskalőszer alkalmazásától gyorsan elhasználódott. A csomagoláskor ezért sárga papírcsíkkal megjelölték a revolver lőszercsomagot, hogy meg lehessen különböztetni.
Az M 1874 revolver acélból készült, de ennek ellenére a töltetet itt sem erősítették, hanem egy új rövidített töltényt vezettek be a 11×29 R Gasser-t.
A fegyver lőszere ötven lépésre 37,5 m távolságon három egyenként 2,6 cm vastag puhafa deszkát vitt át, a korabeli próba adatok szerint.
Rendszeresítették a dragonyosoknál, huszároknál, és a honi erőknél ( D.R.. Dragonerregiment, H.R.. Husarenregiment, LW. Landwehr).

Az első 3000 darabos hadi megrendelésből ellátták a lovasság tiszti és altiszti állományát és mindazokat akik nem viseltek karabélyt.A fegyvert a szabályzatban foglaltak szerint a bal oldalon markolattal előre, vagy a jobb oldalon vállszíjas vagy vállszíj nélküli övre fűzött bőrtokban viselték.

revolver2

A revolver gyártását 1903-ban szüntették be megközelítőleg 190 000 darabot gyártottak le.

toltenytartotoltenytarto2
Az 1870/74 M Gasser revolverhez tartozó tölténytartó táska amit a derékszíjra vagy a hordszíjra rögzítve viseltek, mellette a huszártisztek (közös lovasság) által hordott tölténytáska, mivel a lovaskatona jó célpontot nyújtott a fényes felszerelésben, így feketére festették az ezüstözött felületeket majd 1914-ben a háború kezdeti időszakában le is vetették.

Az 1898-ban egy új Gasser modellt az 1898 M Rast-Gassert mutattak be rendszeresítésre, amely 8 lövetű kalibere 8 mm, a fegyver rendszeresítésére 1901-ben került sor.

Az Osztrák-Magyar lovasságnál ismétlő puskákat is rendszeresítettek.Az 1895 M 8 mm-es Mannlicher középágytáras fegyver volt az első, amelyből már terveztek karabély változatot is, és a lovasságot ellátták vele, de jellegzetesen a huszároknak nem volt szurony rendszeresítve a fegyverhez.

karabely

Az 1895 M Mannlicher ismétlő karabélyAz 1895 M Mannlicher ismétlő karabély

Az Osztrák- Magyar Monarchia élenjárt az öntöltő fegyverek fejlesztésében is, így két fegyver az 1907 M Roth és az 1912 M Steyr pisztolyokat is rendszeresítettek a lovasságnál.

1907 M Roth 8mm, 10 db lőszert befogadó töltőléccel tölthető1907 M Roth 8mm, 10 db lőszert befogadó töltőléccel tölthető

1912 M Steyr 9mm, 8 lőszeres töltőléccel tölthető1912 M Steyr 9mm, 8 lőszeres töltőléccel tölthető

Mindkét fegyverhez masszív bőrtokot rendszeresítettek amelyre a tölténytároló helyet is felvarták. Az illusztráció egy főtiszti öltözetben lévő huszárt ábrázól aki egy 1912 M Steyr pisztolyt fog a kezében, és jól látható a barna bőrböl készült pisztolytartó tok az oldalán a vállán átvetve.

huszar

A lovasságnál hagyományosan megmaradt a kard is. A képek két típust mutatnak be, a 1869 M lovassági kard (szablya) a tisztek által használt változat áttört hullámos virágszirom mintázattal van ellátva a kosara, a másik az 1904 M honvéd huszárok által használt legénységi szablya, láthatóan egyszerűbb a kivitele a markolatot védő kosáron csak furatok vannak elhelyezve.

kardkard2

Az alsó, bal oldali az 1869 M tiszti kard , a felső, jobb oldali az 1904 M legénységi szablya

 

 


MELLÉKLETEK